Vår filosofi
Navnet Curus er hentet fra den greske filosofen Epicurus, som levde 300 år før Kristus. Ingen filosof synes bedre tilpasset vår tid – og vår virksomhet i Curus- enn Epicurus.Hans hovedtese er at målet med tilværelsen er å ha et lykkelig liv, det vil si å leve et liv uten fysisk smerte og uten bekymringer – som kan samles i det engelske uttrykket ”untroubledness”.
Det greske ordet for å leve et lykkelig, rolig og bekymringsløst liv er Ataraxia, som direkte oversatt betyr ”sinnsro”. En tilstand uten å ha det vondt, uten smerte og bekymringer, er et begrep noen kan ha sett før - Aponia.
I deler av den medisinske verden er Epicurus og hans disipler regnet som foregangsmenn, hvor særlig deres humane tilnærming innen psykologi, terapi og molekulær medisin er påfallende moderne.
Selv om Epicurus mente at hensikten med livet er å ha det bra, så oppnås dette bare ved å nyte livets gleder med måte. Eksesser føre bare til smerte, anger og bekymringer, nettopp de tilstander man skal søke å unngå. Samtidig har Epicurus et befriende syn på en fest; moderasjon til enhver tid er også en form for tvang, så man bør skeie ut med det beste av mat og drikke en gang i blant. Epicurus og hans disipler var berømte for sine fester.
Selv om hensikten med livet er å ha det bra, så er det noen ambisjoner og nytelser man skal unngå. Det er hensiktsløst å etterstrebe rikdom eller berømmelse, for begge deler er uendelige størrelser hvor man aldri er tilfredsstilt, så å forfølge disse lystene (som er naturlige, men unødvendige) leder bare til stress, skuffelser, misnøye – og dermed til smerte både for kropp og sjel. De viktigste kilder til lykke er vennskap og kunnskap.
Ingen kan leve et lykkelig liv uten samtidig å leve forstandig og moralsk forsvarlig. Man skal vurdere om sine handlinger skader andre, og unngå noe som påfører andre fysisk eller mental smerte. Dette også fordi det påfører en selv dårlig samvittighet, anger og bekymringer. Hans syn på etikk og moral er nær Kardemomme-loven; Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill – og forøvrig kan man gjøre som man vil.
Epicurus var også en foregangsmann blant de ledende filosofer innen likestilling. I hans skole (kalt ”The Garden”) hadde kvinner adgang som en regel, ikke som et unntak. Han gjorde heller ikke forskjell på rang eller stand, også slaver hadde adgang. Alle mennesker er like mye verd, vi består av atomer og det finnes ingenting som tilsier at noen er mer verdifulle enn andre.
Oppsiktsvekkende relevant
Epicurus levde tre hundre år før Jesu fødsel, og hans religiøse filosofi er således ikke verken for eller imot den kristne verden. Han fremholdt at Gud – eller guder – finnes i universet, men de er opptatt med langt viktigere ting enn våre liv. De har rett og slett ingen interesse av våre handlinger, og derfor blir vi ikke straffet av gudene for dårlige gjerninger, eller belønnet for gode gjerninger. Dette er ikke noe vi behøver bekymre oss over, like lite som vi skal bekymre oss om døden – den viktigste årsak til menneskelige bekymringer. Gudene skal ses på som moralske forbilder, ikke som noe annet.
Epicurus-filosofien om å leve et liv uten smerte er oppsiktsvekkende relevant for vår tid. Hvorfor føler vi oss ikke friske når vi aldri har vært friskere? Det moderne samfunn har utryddet mange av de sykdommene som jevnlig tok livet av millioner i historisk tid – eksempelvis pest, kolera eller tuberkulose. Moderne medisin har gjort enorme fremskritt i å forhindre og behandle, i dag finnes det en pille for alt.
Likevel har aldri så mange mennesker hatt ”vondt”. Våre plager er kanskje flere og ikke minst mer sammensatte enn noen gang, og de er ikke innbilte. Smerte er en følelse, på linje med sorg eller kjærlighet, og på samme vis kan det bli overveldende. Smerte setter kroppen i alarmberedskap, det overstyrer alt – slik at smerte avler smerte. Nye studier viser at langvarig smerte er det som forringer livskvaliteten mest.
Men målet med livet er ikke å holde ut.
Det er som Epicurus sier, målet er å leve et liv fritt fra smerte og bekymringer. Så hva gjør du når du har vondt? Du skal i alle fall vite at du ikke er unik i denne sammenheng, snart 40 prosent av den norske befolkning lever med langvarig smerte, selv i et rikt og opplyst land med et godt utbygd helsetilbud.
Vi er heller ikke unike i Norge, de samme tall finner man i andre land. Og verdens helseorganisasjon (WHO) slår fast at feilbehandling av rygglidelser alene er den største årsak til tap av velferd og økonomisk tap i hele verden. Smerte er blitt en epidemi, det er alvorlig, og svaret er ikke alltid en operasjon eller en pille.
Statistikk er statistikk, og det er lett å glemme at bak disse tallene finner vi menneskelig lidelse. Vi i Curus er opptatt av enkeltmennesket. Vi vil aldri fraråde noen å oppsøke lege, men problemet har i mange tilfelle en annen løsning enn tradisjonell medisin, rett og slett fordi årsaken ikke er en sykdom. Derfor har vi i Curus satt sammen et unikt team av Norges ledende spesialister innen mange felt – som til sammen gir veiledning om en livsstil som for mange vil være en løsning, og for andre en forebygging.
Vi har spesialister innen alle de viktige fagfelt for håndtering av langvarig smerte. Som medlem får du tilgang til unike foredrag fra de beste, og stadig nye foredrag publiseres. Du kan delta på webinarer, stille spørsmål og få svar. Som medlem får du rabatt når du bestiller konsultasjon hos en av våre mange eksperter. Du kan bestille uavhengig av tid og sted.
For mange vil vi anbefale at dette også gjelder også en personlig trener. I stedet for å betale medlemskap hos et treningssenter, og deretter betale for personlig veiledning, så kan du få den samme ekspertisen hjem i din egen stue. Akkurat når det passer for deg!
Få hjelp av våre eksperter
Bestill time hos en av våre terapeuter eller trenere. Alle våre terapeuter og trenere er nøye utvalgt og er blant de beste på sitt felt.