Det store søvnkurset
Episoder
At søvn er helt essensielt for oss mennesker, er ikke til å komme unna. Det handler ikke bare om varigheten, men vel så mye om selve kvaliteten på søvnen. Sammen utgjør de bestanddelene i en søvnhygiene som legger grunnlaget for hvordan vi fungerer, både som enkeltindivid og i relasjon til andre mennesker, og er i stand til å ta fatt på ulike gjøremål.
Tanker knyttet til ulike utfordringer som vi møter på og som opptar oss i stor grad, kommer gjerne ekstra tydelig fram når vi skal legge oss. Tankene kan resultere i at man til slutt står opp for å utføre andre handlinger, ofte tuftet på mindre rasjonelle valg. Over tid innarbeides et mønster som opprettholder søvnmangel og som er vanskelig å bryte ut av.
Framfor å ty til medikamenter ved søvnproblemer, er det viktig å adressere årsaken til at søvnen lar vente på seg. Det handler om en bevisstgjøring rundt hva man bruker senga til og innføre rutiner for hvordan natten skal utarte seg. Med enkle grep er det mulig å tilrettelegge for at en best mulig søvn vil finne sted.
Dårlig søvn påvirker ikke bare hvordan hjernen arbeider og tilhørende kognitive evner, men kan også være delaktige i utviklingen av livsstilssykdommer. Slike sykdommer vil igjen ha en innvirkning på hvor godt man faktisk sover.
Her til lands opplever ti-femten prosent av den voksne befolkningen søvnproblemer, som i varierende grad gir seg til kjenne innenfor de fem søvnfasene det er mulig å dele natta inn i. Enten man har vanskeligheter med innsovning eller vedvarende søvn, kan årsaken settes i sammenheng med direkte og indirekte grunner. Begge må tas på alvor for å avdekke kilden til søvnproblemet.